De fleste mennesker gider aldrig rigtig med at kalibrere deres skærme, fordi alt ser fint ud, når de først sætter det op, og de holder sig bare ved det. Jeg har også gjort dette selv mange gange, men for nylig prøvede jeg at kalibrere min skærm og fandt ud af, at den så meget bedre ud, end hvad jeg havde været vant til.

Windows 7, 8, 10 og Mac OS X har alle indbyggede guider, der hjælper dig med at kalibrere din skærm, så den ikke er for lys eller for mørk. For mig var mine skærme altid super lyse, og jeg begyndte at bruge et tredjepartsprogram kaldet f.lux, der justerer skærmens farve i løbet af natten.

Når jeg kalibrerede mine skærme, havde jeg ikke brug for at bruge f.lux så ofte, selv ikke om natten. Ud over lysstyrken så farverne på skærmen bedre ud efter kalibreringen. I denne artikel skal jeg tale om, hvordan du kan kalibrere din skærm på Windows og Mac.

Kalibrer skærm - Windows

For at starte kalibreringsguiden i Windows skal du klikke på Start og indtaste kalibrering. Du kan også komme dertil ved at gå til Kontrolpanel, klikke på Display og derefter klikke på Kalibrer farve i menuen til venstre.

kalibrering

Dette starter guiden til visning af farvekalibrering. Gå videre og klik på Næste for at starte det første trin. Den første ting, den beder dig om, er at åbne menuen til dit display og nulstille farveindstillingerne til fabriksstandard. I mit tilfælde nulstillede jeg bare hele skærmen til fabriksindstillingerne, fordi jeg ikke var sikker på, hvilke indstillinger jeg allerede havde ændret. Hvis du bruger en bærbar computer, skal du bare gennemgå hvert trin.

nulstil displayindstillinger

Klik på Næste, og du skal først justere gamma-indstillingen. For alle trinene skal du grundlæggende matche skærmen til det midterste billede, der betragtes som den bedste indstilling. Det viser dig også de for høje og for lave indstillinger, så du tydeligt kan se, når du har justeret for meget.

gamma-indstillinger

Bemærk, at når du prøver at justere skyderen i Windows-programmet, kan skærmen muligvis nulstille til sine egne standardindstillinger. De fleste af disse indstillinger skal du ændre via selve skærmmenuen og ikke bruge programmet (medmindre du kalibrerer en bærbar skærm). Du bruger bare programmet for at sikre dig, at det ser ud som det billede, der betragtes som godt.

acer monitor menu

For eksempel er her et billede af min Acer-skærm og de indstillinger på skærmen, der kan justeres. I mit tilfælde var jeg nødt til at justere gamma-værdien fra denne skærmmenu, fordi den ikke ville lade mig ændre den ved hjælp af skyderen i Windows.

Efter gamma er du nødt til at justere lysstyrken for at skelne skjorten fra dragt og have X næsten ikke synlig i baggrunden. Du kan springe lysstyrke og kontrast over på bærbare skærme.

juster lysstyrken

Næste op er kontrast. Juster igen indstillingen på din skærm. Som kontrast vil du indstille den til den højest mulige værdi, før knapperne på skjorten begynder at forsvinde.

kontrast

Den næste skærm hjælper dig med at justere farvebalancen. Her vil du sikre dig, at alle søjler er grå, og at der ikke er andre farver til stede. På nyere skærme er dette taget hånd om, og hvis du prøver at justere skyderne, nulstilles skærmen bare til standardværdierne, så du kan bare springe denne del over, hvis det sker for dig.

juster farvebalancen

Når du er færdig med dette, er kalibreringen afsluttet. Du vil nu kunne klikke på Preview og Current for at se forskellen mellem det, du havde før, og hvordan det ser ud nu.

kalibrering fuldført

Jeg vil også lade feltet ClearType Tuner markeres, før jeg klikker på Udfør. Dette er en anden kort guide, der sikrer, at teksten vises skarpt og tydeligt på din skærm. Du skal dybest set gennem fem skærme og vælge, hvilken tekst der passer bedst til dig.

cleartype-tuner

Det handler om kalibrering af en Windows-skærm. Mellem monitor-softwaren og denne wizard har du virkelig ikke brug for noget andet, medmindre du er en professionel, i hvilket tilfælde du sandsynligvis vil have en avanceret skærm alligevel.

Kalibrer skærm - Mac

For Mac'er er guiden lidt anderledes, når det kommer til kalibrering. Det afhænger også af hvilken version af OS X du kører. Jeg har skrevet denne artikel, der kører OS X 10.11.2 EL Capitan, som er den seneste version.

For at komme i gang skal du klikke på det lille Apple-ikon øverst til venstre på din skærm og derefter klikke på Systemindstillinger.

systempræferencer

Klik derefter på Displays på listen.

Systemindstillinger vises

Klik nu på fanen Farve og klik derefter på knappen Kalibrer til højre.

farve kalibrer

Dette åbner introduktionsskærmen Display Calibrator Assistant, der guider dig gennem hvert af trinnene.

introduktionskalibrering

Mac-guiden er faktisk ret smart og vil fjerne de trin, som din skærm ikke kan understøtte. For eksempel kørte jeg dette på min MacBook Pro bærbare computer, og den eneste justering, jeg kunne foretage, var til det hvide mål. Det sprang over lysstyrke / kontrast, naturlig luminansresponskurve og gammakurve. Hvis en ekstern skærm er forbundet til din Mac, får du de andre indstillinger.

mål hvidt punkt

Til mål hvidt punkt kan du enten bruge det oprindelige hvide punkt til dit display eller justere det manuelt ved at fjerne markeringen af ​​feltet først. Jeg fandt, at det oprindelige hvide punkt gav en bedre farvetone til skærmen end det, der blev indstillet, da OS blev installeret.

Jeg havde ikke en ekstern skærm til min Mac, så jeg kunne ikke få de andre indstillinger som luminance, gamma osv., Men du kan sandsynligvis finde ud af det, når du går gennem guiden. Administratortrinnet spørger bare, om du vil gøre denne farveprofil tilgængelig for andre brugere eller ikke, og Navnetrin giver dig mulighed for at navngive din nye profil.

kalibreringsoversigt

Oversigtsskærmen giver dig nogle tekniske detaljer om de aktuelle farveindstillinger til dit display. OS X har også et andet værktøj kaldet ColorSync Utility, der giver dig mulighed for at reparere farveprofiler, se alle profiler og beregne RGB-værdier for en hvilken som helst pixel på din skærm. Klik bare på Spotlight og skriv ColorSync for at indlæse det.

farvesynk-værktøj

Som jeg sagde tidligere, vil de fleste aldrig nogensinde bekymre sig om at kalibrere deres skærme, fordi de fleste af dem gør et ret godt job som standard. Men hvis du er betyder, hvordan alt ser ud på din skærm, er det værd at give det et skud. Hvis du har spørgsmål, skal du skrive en kommentar. God fornøjelse!