Computergrafik er utroligt sofistikeret i disse dage. Især i videospil, hvoraf nogle næsten er fotorealistiske! Dette er alt takket være en dedikeret hardwarekomponent kendt som GPU eller grafikbehandlingsenhed. En sofistikeret mikroprocessor, der har et meget andet design end CPU'en (central behandlingsenhed), der håndterer alle generelle behandlingsopgaver.

Mens CPU'en kan fungere som en GPU, er det forfærdeligt ved det. GPU bruger tusindvis af små processorkerner, der arbejder sammen om at udføre et relativt smalt sæt grafikrelaterede opgaver meget, meget hurtigt.

I denne artikel forklarer vi, hvordan du vælger det rigtige grafikkort til dig, og hvordan du ændrer grafikkortet i øjeblikket på dit desktop pc-system. Vi berører også de få opgraderingsindstillinger, som bærbare brugere muligvis har.

Grafikkort vs Embedded GPU vs Diskrete GPUs

Du hører udtrykkene “GPU” og “grafikkort”, der er udskiftelige, hvilket for det meste er fint. Imidlertid henviser udtrykket grafikkort specifikt til aftagelige, uafhængige GPU-kort, der kan opgraderes.

"Embedded" GPU'er er indbygget i CPU'er eller er en del af en enkelt "system-på-en-chip", som du kan finde på en smartphone eller tablet. “Diskrete” GPU'er i bærbare computere svarer stort set til grafikkort, men er indbygget i systemet på en måde, der oftere end ikke forhindrer opgradering af delen.

Selvom vi går over nogle undtagelser lidt længere nede.

Hvad du skal vide om specifikationer

Et grafikkort er meget som en hel, specialiseret computer helt alene. Den opretter forbindelse til resten af ​​computeren gennem en fysisk forbindelse med høj hastighed, normalt ved hjælp af PCIe-protokollen (Peripheral Component Interconnect eXpress). På nuværende tidspunkt er PCIe 3.0 den seneste version af denne protokol.

På stationære pc'er bruger disse kort en lang slot, normalt PCIe x16 slot. Dette indikerer, at åbningen har 16 "baner" til rådighed til dataoverførsel. Mange bundkort har muligvis flere slots, nogle med færre baner, for at aktivere flere grafikkort i et system. Vi vil ikke diskutere det her, da det ikke er relevant for langt de fleste brugere.

Når du ser på specifikationerne for at vælge det rigtige grafikkort, ser du typisk disse udtryk:

  • Antal kerner / processorerMængde hukommelseGPU-hastighed målt i GhzPower-krav

Når det kommer til den detaljerede detalje om GPU-hastighed eller kernetal, behøver du ikke være meget opmærksom. Da disse numre faktisk ikke fortæller dig, hvor godt det pågældende grafikkort fungerer.

I stedet er det meget mere effektivt at finde benchmarks for det pågældende kort online. Du skal også kontekstualisere resultaterne for dig selv. Hvis du for eksempel er en spiller, skal du bestemme, hvilke specifikke titler du mest vil spille. Bemærk, hvilken opløsning din skærm bruger, og vælg, hvilken indramning der er acceptabel for dig.

Søg nu efter ydeevnenumre på det kort, du overvejer, der matcher din situation. Kan kortet køre titler med de hastigheder, detaljer og opløsningsindstillinger, du ønsker?

Kortliste de kort, der ser ud til at give det, du leder efter, og tag derefter pris i betragtning. Mens du kan grave dig ned i ekstreme detaljer, fungerer denne korte og søde tilgang for de fleste mennesker det meste af tiden.

De resterende specifikationer er din tid værd. Du skal absolut overholde de minimumskrav til strømforsyning, der er angivet af kortproducenten. Hvis dette betyder at købe en ny strømforsyning, skal du indregne det i dine samlede omkostninger!

Den endelige specifikation for stor billet er mængden af ​​videohukommelse. Det er her data gemmes for hurtig adgang fra GPU'en. Hvis du ikke har nok hukommelse, skal oplysningerne udskiftes til andre lagringsformer, hvilket absolut ødelægger billedfrekvensen. I 2019 er 8 GB hukommelse et godt antal at sigte mod, idet 6 GB er det absolutte minimum, men med begrænset levetid.

De store mærker

Der er to mærker af GPU, der virkelig betyder noget i dagens marked: Nvidia og AMD. Konkurrenceniveauet mellem de to varierer fra generation til generation, men Nvidia har markant større markedsandel og generelt de mere kraftfulde GPU'er. AMD konkurrerer stærkt om pris, i mellemklassen og lavere. Hvilket gør deres kort af særlig interesse for almindelige brugere.

I skrivende stund er Intel-selskabet klar til at frigive deres egne konkurrencedygtige GPU-produkter. Intel er en stor spiller på det indbyggede GPU-marked, med de fleste af deres mainstream-CPU'er med og integreret grafikkerne.

Bør du interessere dig i at vælge et specifikt grafikkortmærke? Ikke rigtig. Den bedste strategi er at finde det kort, der tilbyder den bedste blanding af ydelse, støj, strømforbrug og pris for dig. Nogle gange vil det være et kort fra AMD, og ​​nogle gange er det fra Nvidia.

Sådan ændres grafikkortet på din stationære pc

Hvis du udskifter kortet med et af det samme mærke, er chancerne for, at den software, du allerede har installeret, fungerer automatisk. Bare sørg for, at din software er opdateret

Hvis du har skiftet mærker, skal du blot afinstallere softwaren, som du ville gøre med enhver anden software på din computer og hente den rigtige software til dit nye kort. Afinstaller den gamle software FØR du skifter grafikkort, og installer den nye software, EFTER ændringen er afsluttet.

Nu kan vi komme i gang med at fysisk installere grafikkortet.

Hvis du har en stationær computer med et diskret grafikkort eller en åben slot på bundkortet til at rumme en, kan du opgradere din computers grafiske ydeevne.

Sørg for, at kortet, du skal installere:

  • Arbejder med din nuværende strømforsyning. Vil passe ind i din sag.

Sørg for, at din computer er slukket. Men hvis det er muligt, skal du lade computeren være tilsluttet lysnettet til at fungere som en jord. Alternativt kan du købe en jordforbindelsesrem eller, som sidste udvej, jordforbinde dig med noget, inden du håndterer komponenter.

  • Åbn først din computertaske i henhold til manualen, der fulgte med. Du behøver normalt kun at fjerne det ene sidepanel for at afsløre toppen af ​​bundkortet og alle kortpladerne.
  • Hvis du allerede har et grafikkort på plads, skal du afbryde strømkablerne fra eventuelt grafikkort.
  • Fjern derefter fastgørelsespladeskruen, der holder grafikkortet på bagpladen.
  • Denne næste del kan være vanskelig, afhængigt af hvor trang din sag er. På bagsiden af ​​pladsen er grafikkortstedet i et lille opbevaringsklip.
  • Designet af disse adskiller sig fra det ene mærke bundkort til det næste, så se i manualen, hvis du ikke kan finde ud af, hvordan du frigiver det. Slip klippet. Fjern nu forsigtigt grafikkortet fra pladsen. Det kan være nødvendigt at vifte det lidt foran til bagud for at frigøre det. Forsøg at håndtere brættet ved kanterne, og rør ikke ved eksponerede kobberstik med din bare hud. Du skal nu have en åben slot.

For at installere dit nye grafikkort skal du blot vende disse trin eller læse vores dybdegående guide til installation af et nyt grafikkort.

  • Luk nu computeren op igen, og tænd den. Hvis alt gik som planlagt, starter du tilbage i Windows, omend med potentielt lavopløsningsgrafik. Nu er det tid til at installere den nye software, hvis du har brug for det. Hvis ikke, skal det nye kort registreres og indstilles automatisk. Du er færdig!

Opgradering af bærbar grafik

Hvis du ejer en bærbar computer med en Thunderbolt 3-port, der er aktiveret til ekstern grafik, kan du købe et "eGPU" kabinet og tilslutte et grafikkort på denne måde. Nogle er mere bærbare end andre, men det er billigere end at købe og helt ny bærbar computer.

Nogle bærbare computere har opgraderbar grafik, ofte benævnt “MXM” -moduler. Kontakt din bærbare producent eller konsulter dokumentationen for at se, om det er tilfældet for dig. I så fald er det sandsynligvis kun muligt at købe disse specielle opgraderingsmoduler direkte fra dem.