Mens mange konsolproducenter er kommet og gået, er der i dag kun to hovedafspillere - Sony og Microsoft. Naturligvis er Nintendo stadig utroligt populær, men dens hybrid switch-konsol konkurrerer ikke rigtig med PlayStation 4 eller Xbox One.

Disse to mainstream konsol titaner er, hvor du finder de nyeste AAA-spil. Med fokus på hestekræfter og iøjnefaldende grafik er det eneste sted, du finder mere imponerende spil, på pc'en. Til en pris, selvfølgelig.

Det virkelige spørgsmål er, hvordan man beslutter, hvilken platform man skal købe. Det enkleste svar er at købe begge dele, men det er tydeligvis ikke en overkommelig eller fornuftig mulighed for de fleste. Hvis du har besluttet at gå konsolruten over spille-pc'en, hvad er da bedre?

Sandheden er, at hvilket produkt der er "bedre" har mere at gøre med dine egne værdier, smag og omstændigheder end nogen form for objektiv overlegenhed. For at hjælpe dig med at vælge en side er her et par nøglepunkter, du skal overveje, når det kommer til PlayStation vs Xbox-slaget.

Hvor spiller mine venner?

For mange mennesker er videospil stort set en social hobby. Multiplayer-titler er mere populære end nogensinde og et vigtigt salgsargument for moderne konsoller. Hvis du er den type gamer, der er meget investeret i online spil med dine venner, er beslutningen næsten blevet taget for dig.

For det meste kan du kun spille med andre spillere på den samme platform som dig. Så hvis alle dine venner er gået med PS4 eller alternativt Xbox, bliver du nødt til at følge efter.

Når det er sagt, begynder alle konsolproducenter at varme op til ideen om platformspil. Så dette er muligvis ikke et problem på lang sigt. Specifikke titler lader dig allerede spille med spillere på andre konsoller eller endda pc'en. Udelukker specifikke tekniske begrænsninger, der meget vel kan blive normen i fremtiden.

Eksklusive titler

Konsoller er kun et middel til et mål. Vi vil ikke have konsollen for dens egen skyld, vi vil spille videospil! Hvert konsolmærke har eksklusive franchiser og titler, som ofte finansieres og udvikles af konsolproducenten selv. Enten gennem et studie, som det ejer, eller et, det er kontraheret med at udvikle eksklusive spil.

F.eks. Betragtes Halo- og Forza-spil som systemsælgere af Xbox. Gran Turismo og God of War-serien ville være eksempler fra Playstation-siden af ​​tingene.

Valg mellem konsoller kan ofte være et spørgsmål om at vælge, hvilket sæt eksklusive spil du vil spille mere. Der er et par ting, du skal huske på her, for at hjælpe dig med at bestemme.

For det første er ægte eksklusiver relativt sjældne i disse dage. Med undtagelse af førstepartitler er mange eksklusive spil faktisk "tidsbestemte" eksklusiver. Hvilket betyder, at hvis du venter længe nok, kommer det til den platform, du vælger.

Du skal også overveje, at konsoller bliver billigere, efterhånden som generationen går mod slutningen. Så hvis du er villig til at vente, kan du spille den anden platforms eksklusive titler senere i generationscyklussen, når de bedste tilbud tilbydes. Hvis eksklusiverne på den ene side af hegnet føles som den slags titler, du ikke kan være tålmodig til, skal du lytte til din tarm og købe den konsol, der understøtter dem.

Baglæns kompatibilitet

Både Xbox og Playstation har en lang historie med konsoller med fantastiske spil, men kan du spille nogen af ​​dem på den nyeste generation af konsoller? At være i stand til at spille ældre titler på nyere systemer er en funktion, der kaldes "bagudkompatibilitet."

I sin sande forstand betyder det at have evnen til at tage den originale disk fra den ældre konsol, sprænge den ind i den nye maskine og spille dit spil. Fra dette synspunkt er det kun Xbox One, der har bagudkompatibilitet mellem de to nuværende generationskonsoller. Du kan lægge din Xbox 360 eller originale Xbox-diske i din Xbox One-konsol og afspille dem.

Dette har dog et par advarsler. Kun spil på en understøttet liste fungerer, og spillet afspilles faktisk ikke fra din originale disk. Disken er et ejendomsbevis, som giver dig adgang til en testet digital version af spillet. Hvilket betyder, at du har brug for en aktiv internetforbindelse og tålmodigheden til at vente på en download.

Det er ikke universel baglæns kompatibilitet da, men chancerne er nok, at dine eksisterende Xbox 360 og originale spil vil fungere. Hvis du ikke ejer diske, kan du altid blot købe de digitale versioner af disse spil.

På PS4 ser ting meget anderledes ud. Der er overhovedet ingen PlayStation 1-kompatibilitet, i det mindste ikke på skrivningstidspunktet. Denne funktion kan muligvis føjes til PS4 (og PS5) på et tidspunkt, men lige nu er det ikke tilfældet. Dette gør PS4 til den første Sony-konsol, der mangler PS1-kompatibilitet. Ligeledes fungerer PS2- og PS3-diske ikke.

Det er ikke at sige, at du kan spille nogen spil fra PS1, PS2 og PS3 spil på din PS4. Mange populære titler er blevet portet til PS4, og du kan købe dem som digitale downloads. Din originale diske giver dig dog ikke ret til disse versioner, og de er omhyggeligt omarbejdet til at spille på den nye konsol.

Raw Power

Kraften og ydeevnen ved videospilkonsoller har altid været frugtbar grund for ophedet debat. Især når det kommer til cross-platform spil, hvor du kan sammenligne billedkvalitet og ydeevne direkte. Dette er også det nemmeste område inden for hvilken rangering af konsoller.

Der er faktisk to PS4- og to Xbox One-ydelsesniveauer, hvilket giver fire modeller i alt. Her rangeres de fra svageste til mest magtfulde:

  • Xbox One og One SPlaystation 4Playstation 4 ProXbox One X

Hvis du vil vide mere detaljer om de to højtydende modeller, kan du tjekke vores artikel om, hvordan du vælger mellem basis- og "pro" -modellerne for hvert brand. I begge tilfælde, hvis du alligevel køber en ny konsol, er det værd at gå med de højere ende modeller, hvis du kan. Det er, hvis du lægger en høj prioritet på den tekniske ydelse af videospil.

Spiludviklere sikrer, at deres spil er sjove og spillbare på basismodellerne på hver konsol. Så det er ikke et spørgsmål om dårlige kontra gode spiloplevelser. Det er snarere et spørgsmål om god kontra bedre.

Værditilvækst-tjenester

Når du beslutter at gå med enten Playstation vs Xbox, vælger du ikke kun en konsol. Du vælger også et økosystem. Begge mærker leveres med deres egne betalte online-abonnementer, som giver dig adgang til multiplayer såvel som gratis månedlige spil. Derudover kan medlemmer få eksklusivt indhold eller prisrabatter.

Både PlayStation Plus og Xbox Live Gold er konkurrencedygtige med hinanden, men du kan finde en til at være mere til din smag end den anden. For eksempel mister du adgang til PlayStation Plus “gratis” titler, hvis dit abonnement bortfalder, hvilket ikke er tilfældet for Spil med guldtitler.

Microsoft har også den brancheførende Game Pass-tjeneste, der fungerer lidt som Netflix gør, men til videospil. Der er et bibliotek med titler, som du kan downloade og spille, så længe du er abonnent. Endnu bedre kan du betale for en version af Game Pass, der giver dig adgang til titler på både Xbox og Windows.

Virtual reality

Virtuel virkelighed er bedre og mere overkommelig end nogensinde, men den er stadig temmelig dyr. Den mest omkostningseffektive AAA VR-oplevelse, du kan få i dag, kommer fra Sonys PS4 gennem brug af PSVR-addon.

PlayStation 4 er den eneste konsol, der tilbyder VR-spil, så hvis du overhovedet er interesseret i VR og ikke ønsker at investere i en pc-baseret opsætning, skal du overveje PlayStation 4 kraftigt.

Playstation mod Xbox: Den næste generation

I skrivende stund begynder detaljer om PlayStation 5 og næste generation af Xbox at dukke op. Det er stadig alt for tidligt at tage gode beslutninger om, hvilke af disse konsoller der er bedst, men dine valg i løbet af den nuværende generation vil have indflydelse på denne beslutning.

Begge konsoller er næsten sikre på, at de er bagudkompatible med mindst den nuværende generation af konsoller. Hvilket betyder, at du problemfrit kan flytte din spilsamling over til de nye maskiner, når de lanceres.

I betragtning af hvor dyre videospil er, er det en skræmmende idé at genkøbe dine videospil på et nyt mærke af spillemaskiner. Så husk det, når du tænker over, hvilken vej du gerne vil gå i dag.